Bioclimatic house in Villa Parque Siquiman / APS/ Pablo Senmartin arquitectos

Bioclimatic house in Villa Parque Siquiman / APS/ Pablo Senmartin arquitectos

© Gonzalo Viramonte© Gonzalo Viramonte© Gonzalo Viramonte© Gonzalo Viramonte+ 45


  • Architects:
    APS/Pablo Senmartin architects

  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    1938 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Acerco, Adobe Systems Incorporated, Aluminum Cordoba, Chaos Software Production Studio, holling, Madeira Missionaries, Piacce Vidrios, Terralon, Trimble Navigation
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. This weekend house is the result of an in-depth study on current construction issues on our natural territory and developed in the logic of LEED v4 certification for sustainable housing. The changes generated during the pandemic have favored remote work and opened up a new scenario, favoring the advance of migration and the growth in demand for housing in environments with high landscape and natural value.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Thus, the approach proposes to dive into design, constructive, sustainable and bioclimatic logics that integrate new country-city relations, reversing the historical processes of material production, from extractive in situ to dry assembly at low impact, since the impact of our activity on the current degradation of the environment is paramount, construction work accounts for approximately 70% of global carbon emissions and more than 60% of resource use.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The house is located in the mountainous region of Cordoba, on the shores of Lake San Roque, in a context characterized by extreme environmental fragility, with periods of long drought, large-scale fires, loss of native forest, the lack of infrastructure, and Territorial anthropogenic footprints that have damaged the natural landscape. The land chosen near a protected natural area, consists of an area of ​​1610.69m2 and slopes of up to 8 meters, towards the coast.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
Diet - Environment
Diet – Environment
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Socle-the cave. First of all, the layout of the house has been sought through a simple reinforced concrete structure that comes into contact as little as possible with the native soil and the existing vegetation, allowing the natural runoff of water underneath and obtaining a level 0 access. to the house at street level, thus obtaining the best views of the lake, the tectonics of the concrete dialogue with that of the rocky mantle, this space produced between the natural plan and that of the house allows to contemplate the landscape in a protected environment In this way, it functions as a technical room, a parking space and a meditation space under the swimming pool which remains elevated just as it has become a permanent reservoir of fresh air, it camouflages itself in the foliage and disappears.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Access map – the quay. The pier allows the experience to enter the landscape to be part of it, the wooden pier allows us to access the house at street level, and crossing the house, towards the lake, it turns on the terrace and solarium, ending with the infinity pool which plays in continuity with the mirror of the lake.

Section BB
Section BB

Raised area – the box. The plinth makes it possible to raise the house, crossed by the jetty, “the box” is light and airy with its structure in steel profiles and its interior wooden trimmings.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The house has two levels. The first is connected in a linear and flexible way with the exterior, the spaces for social use (kitchen, dining room, living room, terrace, solarium and swimming pool). On the upper floor there is the main bathroom, bedroom, storage room, massage room and sauna-microcinema, in addition to a home office space that overlooks the double height of the social area .

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The sober and minimal image towards the street and the south-west facade, contrasts with the opening of the north-east facade, the entrance is narrow, then passes into a luminous space at double height which works with the play of reflections , and changing perceptions, accompanied by a vertical wooden filter that reduces direct solar impact, the incidence of wind and rain on glazed surfaces.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The incorporation of time into the architectural space, through a succession of vertical elements that accelerate the gaze towards the landscape, this relationship evolves over the hours and days. The color harmony of the material represents an abstraction of the color of the surrounding nature.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Tectonic. An envelope is fixed to the exposed metal structure in a dry way, it has been made by means of a wood frame system reinforced on site, with cladding in fiber cement exterior plates, painted and sealed with water-based products stiffened with OSB plates, waterproof and thermal insulation, complementing the interior 3-inch pine tongue and groove maintained with line oil.

Sketch
Sketch

The roof is a unique roof in ventilated sheet metal, with a sealed double insulated ceiling and water lines that allow the evaporation to be evacuated, it has no type of occupation or perforation, which allows maintenance null and an easy accumulation of rainwater which accumulates in the technical room of the base. The thermal insulation used in this case was washed sheep’s wool.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The floors are made of pine wood planted for construction, simplicity has won the technical decisions in search of a unique and sober image that begins to blend into the peripheral forest. Low maintenance with local recycled materials. Going in some way against certain values ​​of our time, appropriating certain traditions, resigning in the external expression but gaining in the internal quality, that in the end it is the environmental quality that counts when it comes to is about living.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Comments are closed.