diamond-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn

a weekend home out of town

getting away from the noise and hustle and bustle of the city means driving even beyond the limits of the periphery of the urban space, far away until the outlook displays a landscape of greenery. in Lake Plätlin, part of the Mecklenburg Lake District, the abundance of grasses and trees spread over the land, the ideal place to position ‘house wustrow’ by Berlin architects Wanja Wechselberger and Florian Kneer.

watching the architectural form of the house, the influence of geometry comes to the fore as the dwelling forms curved shapes and sharp edges. the architects share that their design redefines the regional typology of boathouses and barns and finds its references in the surrounding landscape. ‘the slightly asymmetrical, diamond-shaped, north-south facing building offers changing perspectives and views in all directions. this effect of the exterior is enhanced by two differently shaped roof areas and carefully positioned windows of different sizes, an effect intended to evoke such an impression, the duo said.

images courtesy of andreas labes

contrasting materials and colors

from the exterior, the charcoal pillars create the imagery of Venetian blinds in daylight, standing out against its dark hue against the lighter shades of the surroundings. the giant window at the front which takes the form of the dwelling overlooks the interior which contrasts with the palette employed by the exterior. it also contributes to the multiplicity of natural and internal light that overlaps and invades the spaces.

the inspiration for the elongated volume, which widens towards the center, derives from the boathouses, which are an integral part of the landscape and the lakes of this region. just like these barn-like buildings, the wustrow house is built as a timber frame structure; the wall construction was prefabricated in a wooden frame and the ventilated facade consists of a diagonally beveled cladding in anthracite-coloured varnished Siberian larch,architects share. the monochromatic appearance, which gives the building its contemporary character, is complemented by dark-coloured aluminum window frames and an anthracite-coloured concrete tile roof.

rhombic-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn typology
mirror to the lake

more than a living space

Upon entering the 92m2 holiday home, birch lines the interior, contrasting with its dark exterior. the light surfaces generate a warm and cozy atmosphere, reflect the light and emphasize the open and light character of the interior of the building. this character is embodied most vividly by a two-story living room with large windows and a view of the nearby lake. the central space, similar to an atrium, is the center of the house where the kitchen, the dining table, the fireplace and a deep sitting area seek refuge.

the living space can be extended outwards by a wooden terrace which faces west and towards lake plätlin. the ground floor also has an accessible bathroom, which is complemented by an adjoining sauna. a small courtyard-shaped balcony offers views of the nearby nature reserve and directs daylight inwards through a wall of glass. ‘its open structure and the cutouts of the windows constantly create new, unexpected lines of sight that underline the link between architecture and landscape,comment the architects.

rhombic-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn typology
side view with balcony on the first floor

rhombic-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn typology
rear view of wustrow house

rhombic-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn typology
wustrow house front view

rhombic-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn typology
double height kitchen and living space

rhombic-shaped wustrow of house near berlin redefines boathouse and barn typology
living room with a window overlooking the lake

project info:

Name: wustrow house or lake house
designers: WWStudio (Wanja Wechselberger) and LEGEER Architekten (Florian Kneer)

year: 2020

location: platinum lake

designboom received this project from our ‘DIY Submissionsfeature, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: matthew burgos | design boom

Comments are closed.